(M)eggyetlenem...mmm...mmm

azaz Meggyes baklava, az istenek eledele :)
Volt kolléganőm Szerbiából hozta magával a baklava-művészetet, és volt olyan kedves, hogy velem is megosztotta. Ez úton is köszi, Angi!

Azóta visszatérő vendég nálunk a meggyes baklava, mivel  isteni finom, könnyű a meggy miatt,  tökéletes arányban keveredik benne az édes és a savanykás íz.

Elkészíteni sem túl bonyolult, bár kicsit időigényesebb, mint egy „bögrés” süti.

MEGGYES BAKLAVA recept
Hozzávalók:

    50 dkg réteslap
    2 dl cukor
    2 dl natúr joghurt
    5 tojás
    2 dl étolaj
    50 dkg magozott meggy

 A sziruphoz:

    4 dl víz
    4 dl cukor
    1 csomag vaníliás cukor
    egy citrom leve

Elkészítés:

A tojást, cukrot, joghurtot, olajat alaposan kikeverjük, hogy homogén, csomómentes legyen.

A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Egy tepsit kikenünk olajjal, és 2 réteslappal kibéleljük.

A folyékony masszából kenünk rá, jó vastagon, majd 1 réteslap, majd ismét massza. Ezt a réteslap fele mennyiségéig csináljuk.

Masszával fejezzük be, majd erre jön a meggy.

Ez után ismét réteslap, massza, réteslap, massza. A tetejére réteslap kerüljön.

Még sülés előtt négyzetekre vágjuk.

Előmelegített sütőben megsütjük, míg a teteje szép piros lesz.

Sülés alatt a szirup hozzávalóit összekeverjük, felforraljuk.

Amikor elkészül a baklava, még forrón ráöntjük egyenletesen a szirupot. a tetejére öntjük.

Nem kell megijedni, soknak tűnik a szirup, de mire kihűl, ezt mind beszívja.

Jó étvágyat!