LE csó tesó


a visszatérő nyári vendég

A könnyű, finom és gyorsan elkészülő, magával ragadó illatú lecsóra egytálételként is gondolhatunk, de a befőzött, télire eltett lecsó is eszünkbe juthat a LECSÓ említésekor.

Kedvenc nyári ételem a lecsó, mely különböző „dúsítók” felhasználásával igazán változatossá tehető.

LECSÓ alaprecept:

20 dkg szalonna vagy kolbász
30 dkg hagyma
1 kg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
1 ek pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Az apróra vágott füstölt húsfélét zsírjára sütjük, a feldarabolt hagymát ezen üvegesre pároljuk, majd a pirospaprikával megszórjuk. A megmosott, kicsumázott és ízlés szerinti méretűre vágott paradicsomot és paprikát rádobjuk, a zúzott fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk és saját levében, lefödve puhára pároljuk.
Puha kenyérrel és némi tejföllel a legfinomabb!

A „dúsítók” lehetnek (ízlés szerinti mennyiségben):
rizs  vagy apró szemű tarhonya (előre megpárolva, vagy a lecsóban főzve, de ekkor kell plusz vizet önteni a zöldségekhez!)
felvert tojás (mikor teljesen kész a lecsó, belekeverni és a tojás megfőléséig óvatosan kevergetni.)

Jó étvágyat hozzá!

Következő blogbejegyzés: a télire eltett lecsó