azaz Meggyes baklava, az istenek eledele :)
Volt kolléganőm Szerbiából hozta magával a baklava-művészetet, és volt olyan kedves, hogy velem is megosztotta. Ez úton is köszi, Angi!
Azóta visszatérő vendég nálunk a meggyes baklava, mivel isteni finom, könnyű a meggy miatt, tökéletes arányban keveredik benne az édes és a savanykás íz.
Elkészíteni sem túl bonyolult, bár kicsit időigényesebb, mint egy „bögrés” süti.
MEGGYES BAKLAVA recept
Hozzávalók:
50 dkg réteslap
2 dl cukor
2 dl natúr joghurt
5 tojás
2 dl étolaj
50 dkg magozott meggy
A sziruphoz:
4 dl víz
4 dl cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy citrom leve
Elkészítés:
A tojást, cukrot, joghurtot, olajat alaposan kikeverjük, hogy homogén, csomómentes legyen.
A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Egy tepsit kikenünk olajjal, és 2 réteslappal kibéleljük.
A folyékony masszából kenünk rá, jó vastagon, majd 1 réteslap, majd ismét massza. Ezt a réteslap fele mennyiségéig csináljuk.
Masszával fejezzük be, majd erre jön a meggy.
Ez után ismét réteslap, massza, réteslap, massza. A tetejére réteslap kerüljön.
Még sülés előtt négyzetekre vágjuk.
Előmelegített sütőben megsütjük, míg a teteje szép piros lesz.
Sülés alatt a szirup hozzávalóit összekeverjük, felforraljuk.
Amikor elkészül a baklava, még forrón ráöntjük egyenletesen a szirupot. a tetejére öntjük.
Nem kell megijedni, soknak tűnik a szirup, de mire kihűl, ezt mind beszívja.
Jó étvágyat!